Peter's filosofeer-blog

Filosofie, psychologie, film, wetenschap, technologie en samenleving

Hoe het begon


Vandaag is het 28 augustus 2007, we vieren hier dat Groningen 435 jaar geleden ontzet werd, en ik begin met mijn blog over filosofie, psychologie, film, wetenschap, technologie en samenleving.

In mijn blog wil ik “schetsen” schrijven over bovenstaande onderwerpen. Met schetsen bedoel ik, dat ik niet precies alles wat ik schrijf ga verantwoorden, en niet altijd precies na ga zoeken hoe iets ook alweer zat. Dat doe ik wel voor m’n studies. Ik hou me al jaren bezig met deze onderwerpen, en ik heb er een uitgesproken mening over. Die uitgesproken mening is ook een hele specifieke mening, waardoor het soms lastig is om er constructieve discussies over te hebben. Daarom ga ik alles wat ik vind gewoon eens lekker in een blog “schetsen”.

Sinds 1997 heb ik bij elkaar opgeteld 5 jaar filosofie gestudeerd. In die tijd ben ik ongeveer bij het derde jaar van die studie aanbeland. Velen hebben in de filsofie zo hun idolen. Die van mij zijn momenteel Bruno Latour (geboren 1947) en Richard Rorty (1931-2007). Iets wat je van beide filosofen kunt zeggen, is dat ze grote kritiek hebben op de rest van de geschiedenis van de filosofie. Grof gezegd: Latour richt zich tegen het modernisme, Rorty tegen metafysica. Zelf heb ik ook grote moeite met het overgrote deel van de geschiedenis van de filosofie. Maar daarover, en over de alternatieven geïnspireerd op de heren Latour en Rorty, zal ik schrijven in volgende posts.

Psychologie heb ik ondertussen 2 jaar gestudeerd, sinds 2005. Ik heb nu ongeveer kennis genomen van het eerste jaar. Ik vind dat filosofen zich soms te weinig gelegen laten aan de ontwikkelingen in andere wetenschapsgebieden, en psychologie is daar een belangrijk voorbeeld van. Veel filosofen baseren hun theorie op een mensbeeld, maar weten soms nauwelijks iets van psychologie, een vakgebied dat zich bij uitstek wetenschappelijk bezighoudt met de mens. Ook hierover later meer.

Filmmaker (tot nog toe amateur) ben ik sinds 2000. Ik heb 11 films gemaakt die op mijn website te vinden zijn, en ik heb vele registraties gemaakt. Ook heb ik een aantal artikelen geschreven waarin ik films en filmmaken geanalyseerd heb, en iets dergelijks zal in m’n blog ook wel voorkomen.

Rorty was een aanhanger van het Pragmatisme, Latour wordt geschaard onder het veld van Wetenschap, Technologie en Samenleving. Ik vond het niet nodig om het woord pragmatisme apart op te nemen in de beschrijving van mijn blog, maar wetenschap, technologie en samenleving vond ik ook op zichzelf zo veelzeggend, dat ik die woorden wel gebruikt heb. Door die woorden kan ik het bijna overal over hebben, en bijna alles erbij betrekken, wat ik juist zo belangrijk vind voor een filosoof!

Tot zover de introductie van mijn blog! Ik hoop dat het leuk wordt. Zowel voor mezelf als voor anderen. Reageer dan ook vooral, maar ik kan wel vast waarschuwen dat ik terughoudend zal zijn in het in discussie gaan over metafysische onderwerpen. Ik wil vooral graag constructief zijn met mijn blog, en ik wil het niet eindeloos hebben over zaken waar ik principieel niks mee heb.

Nog een fijne Bommen Berend!

Peter







Write a Comment

Note: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>